Blog: De wereld van boektubers

Elke maand geeft Young Adult Books het woord aan een gastblogger. In maart is de beurt aan Ellis van Cinderellis.

Boekbloggers, ze zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de wereld van boeken. Een aantal jaar geleden was er nog maar een enkeling, maar tegenwoordig ontstaat er elke dag wel een nieuwe boekenblog. Een feestje, want ik vind het heerlijk om nieuwe boekfanatici te ontmoeten. Ik vind het heerlijk om te lezen over de favorieten van andere veellezers en natuurlijk om op deze manier nieuwe boeken te ontdekken. De afgelopen tijd ontstaat er langzaam een nieuwe Nederlandse boekbeweging: De Nederlandse booktuber.

Een beweging die duidelijk is overgewaaid uit het buitenland, want in andere landen is booktuben een heel bekend fenomeen. Jonge lezers met YouTube-kanalen waar meer dan 100.000 mensen op geabonneerd zijn, het is geen zeldzaamheid. In ons bescheiden kikkerlandje ziet deze community er nog heel anders uit. Het begint net als toentertijd met het boekbloggen: er is nog maar een enkeling die filmpjes maakt over boeken in het Nederlands. Maar de beweging is groeiende en daar word ik heel blij van.

Stel je voor: al die leuke, enthousiaste lezers, die nu eens niet in de pen kruipen, maar achter de camera gaan zitten. Nóg dichterbij, nog persoonlijker en hun mening nog tastbaarder. Alsof je bij een vriendin op de bank zit te kletsen over boeken, dat idee. Jonge creatieve geesten die aan de slag gaan met het maken van originele filmpjes, of juist die vrolijke spontaneling die met een blije babbel een filmpje vult. In de boektubecommunity draait het misschien nóg wel meer om persoonlijkheid dan op de boekenblogs. Alles kan, als het maar echt is. Want alles zichtbaar in een video, veel meer nog dan in een geschreven artikel.

Een aantal jaar geleden begon ik zelf met het maken van filmpjes. Zo één keer in de drie maanden, als ik weer een stapeltje nieuwe boeken had gekocht bijvoorbeeld. Gewoon thuis, met een klein cameraatje en een gratis videobewerkingsprogramma. Een verslavende bezigheid, zeker omdat er een heleboel leuke reacties volgden. Sinds de laatste paar maanden vind ik mezelf echt een boektuber. Ik maak regelmatig filmpjes, begin me videobewerkingsprogramma’s eigen te maken en ik begeef me steeds meer in wereld van boektubers. Ik begin zelfs een klein beetje te denken in filmideeën. Helemaal een echte boektuber, maar nog lang niet met die grote Amerikaanse boektubecijfers.

Dus lieve boekliefhebber, kijk je mee? Als je even niets te doen hebt, zoek ze dan eens op. Die paar Nederlandse boektubers, die al hun boekenthousiasme steken in hun filmpjes. En laat een berichtje achter, dat vinden we leuk!

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *