Blog: Stapels ongelezen boeken. Hoe ga je ermee om?

Vanaf 2016 geeft Young Adult Books elke maand het woord aan een gastblogger. In februari is de beurt aan Emmy van Zon en Maan.

Een beetje huiverig kijk ik elke dag weer naar mijn boekenkast. Die vijf overvolle billy’s zijn prachtig, maar het feit dat er drie planken haast doorbuigen onder het gewicht van mijn ongelezen boeken, maken het toch dat ik wat zenuwachtig word. Ondanks dat ik ontzettend veel lees, blijft die stapel ongelezen boeken behoorlijk intimiderend! Er zijn gelukkig een tal van manieren om een goed overzicht te krijgen in al die ongelezen boeken. Ik deel graag mijn tips om zonder stress door de zogenoemde To Be Read (TBR) stapel heen te komen.

Lees wat je wilt, niet wat moet
Wanneer lezen een ‘moetje’ wordt, dan is er al snel niks meer aan. Zonde! Lezen hoort leuk te zijn! Kies daarom de boeken die je wilt lezen. Zelfs als je deze boeken al gelezen hebt. De zin in een ‘nieuw’ boek komt dan vanzelf. Je zou bijvoorbeeld boeken kunnen afwisselen. Of, wanneer je een nieuw deel van een serie gaat lezen, een samenvatting van de vorige delen lezen, in plaats van dat je de boeken die je al kent opnieuw gaat lezen.

Scheiden
Het helpt mij heel erg om de ongelezen boeken apart te houden van mijn gelezen boeken. Ja, het schrikt misschien wel af, maar het brengt ook overzicht. Door constant geconfronteerd te worden met de boeken die je nog niet gelezen hebt, kun je sneller gemotiveerd raken een boek op te pakken (zelf ben ik gewoon bang dat ik vergeet welke ik nog niet gelezen heb). Daarnaast is het heerlijk om een gelezen boek op z’n verdiende plekje in de kast te zetten.

Andere trucjes
Andere trucjes zijn bijvoorbeeld het maken van een TBR-lijstje voor een bepaalde tijd en het maken van een TBR-pot. In deze pot stop je allemaal briefjes met de titels van ongelezen boeken. Zodra je een boek uit hebt, pak je een nieuw briefje. Spannend en uitdagend! Maar pas op de ‘moet’-valkuil!

Of toch opruimen?
Dit is een lastige. Maar soms is het écht nodig. Boeken verzamelen, is fantastisch en boeken wegdoen voelt soms als een soort heiligschennis, maar geloof me… Er zullen boeken zijn die jaren op je ongelezen plank blijven staan, omdat ze je toch niet helemaal aanspreken. Waarom zou je jezelf dan verplichten ze toch te lezen? Misschien kun je er iemand anders blij mee maken. Geef deze boeken, die je waarschijnlijk nooit meer gaat lezen, weg aan vrienden of breng ze naar de kringloop. Wie weet kun je ze ook nog verkopen of ruilen.

En tja.. Meer ruimte in de kast, betekent ook weer meer ruimte voor nieuwe boeken!

Benieuwd naar de blog van volgende maand? Emmy geeft het stokje door aan blogger Katja.

Delen

1 reactie

  1. Jet

    Wat een leuk stukje! Mijn TBR stapel is gelukkig niet zo groot, al heb ik altijd wel wat ongelezen boeken in de kast. Ik lees ook veel e-books en leen uit de bieb, dus een constante fysieke TBR pile heb ik niet, haha. De LIJST met te lezen boeken daarentegen, is echt huge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *