Lezersredacteuren bezoeken YA-borrel

Op vrijdag 4 juli bezochten lezersredacteuren Joost en Tim de Young Adult-borrel die werd georganiseerd door uitgeverij Clavis. Tijdens de borrel lazen Martine Glaser, bekend van De zaterdag van het onweer, en Jennefer Mellink, van het nieuwe boek Gebroken, voor uit eigen werk en stelden ze zichzelf voor. Daarna konden alle aanwezigen speeddates houden met de auteurs en werknemers van de uitgeverij. Lees hier het live-verslag van de lezersredacteuren!

De boekenborrel begon met een presentatie van Martine Glaser die vertelde over haar leven, familie, werk en haar boeken. Daarbij las ze een klein stukje voor uit haar nieuwe boek dat, hopelijk, binnenkort zal uitkomen. Dit boek heeft wat overeenkomsten met haar debuut De zaterdag van het onweer, aangezien het ook gaat over een sterk tienermeisje wiens leven door een gebeurtenis overhoop wordt gegooid.

Vervolgens startte de boekpresentatie van Jennefer Mellink, ook zij las voor uit haar werk. Het begin van het boek klonk erg spannend, waardoor iedereen benieuwd werd naar de rest van het verhaal.

Toen het tijd was voor de speeddates konden wij als eerste aanschuiven bij Jennefer Mellink. Ze vertelde dat de ontknoping in Gebroken erg verrassend is en dat ze dit al vanaf het begin wist. Ze heeft er naast haar part-time baan tien maanden over gedaan om het boek te schrijven. Over het resultaat is ze tevreden en ze wordt er helemaal enthousiast van als ze haar boek in de winkel ziet liggen. Jennefer recenseert zelf ook boeken en ze weet dus heel goed wat zij leuk vindt in een boek en wat niet. Zo heeft ze er heel erg op gelet dat er geen toevalligheden in het boek staan. Achteraf signeerde ze onze boeken en vertelde ze dat ze inmiddels alweer bezig is met haar tweede boek.

De tweede speeddate was met redacteur Tine Poesen die alle boeken leest en eventueel aanpast op taalgebied. Daarnaast vertaalt ze boeken. Verder spraken we met Patty de Block, die uitlegde hoe een uitgeverij ervoor zorgt dat de boeken worden verkocht. Als slimme verkoper, raadde ze ons veel Young Adult-boeken aan die binnenkort verschijnen.

Riene, de vormgever van de uitgeverij, gaf een leuke presentatie over de manier waarop boekomslagen worden gemaakt. Daarbij gaf ze een voorbeeld van De zaterdag van het onweer, waarbij de derde cover uiteindelijk pas werd geaccepteerd, maar waaraan nog veel werd veranderd.

Fondsredacteur Kristen bepaalt welke boeken worden uitgegeven. Zowel Nederlandse boeken als verhalen uit het buitenland. Ze krijgt elke dag enorm veel manuscripten binnen van mensen die iets geschreven hebben. Helaas worden daarvan weinig boeken uitgegeven. Aan de schrijvende jongeren onder ons wordt ook aandacht besteed: als je een verhaal naar de uitgeverij stuurt en je boek wordt afgewezen, dan krijg je een gemotiveerd bericht terug met een uitleg waarom je verhaal nog geen boek is en wat je kunt verbeteren om dat er misschien wel van te maken.

Uiteindelijk kwamen we aan bij Martine Glaser, die alvast een tipje van de sluier oplichtte over haar volgende boek. Het verhaal lijkt ons erg leuk en spannend, maar helaas moeten we onze lippen gesloten houden…

De YA-Borrel was een enorm geslaagd evenement dat ons een kijkje achter de schermen van een uitgeverij gaf en absoluut voor herhaling vatbaar is!

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *