Recensie: Billy

Sterren 4

Zittend in de deuropening, luisterend naar hun steeds rustiger wordende ademhaling, voel ik de knoop in mijn maag dikker worden. En wanneer dan het gehuil verderop in de gang begint en het geroep om mama toeneemt, dan weet ik dat een volgende afschuwelijke nacht in het kindertehuis begonnen is. Een volgende nacht, waarin ik de sterren in mijn kamer zal tellen, terwijl ik nadenk over ontsnappen, zelf het liefst wil schreeuwen, denk dat ik gek zal worden.

Toen Billy zes jaar was, werd hij mishandeld door zijn stiefvader. Zijn moeder kon hem daar niet tegen beschermen. Nu zit hij al meer dan acht jaar in een tehuis, samen met ‘de tweeling’; zijn halfbroertje en –zusje. En die acht jaren in het tehuis hebben Billy veranderd in een onhandelbare jongen. Hij vecht, spijbelt, vernietigt en doet altijd het tegenovergestelde van wat hem gevraagd wordt. Als hij er dan ook nog achter komt dat de tweeling, het enige waar hij nog om geeft, van hem afgepakt gaat worden, stort zijn wereld volledig in.

Ik kan niet zeggen dat dit boek mooi geschreven is, dat ik het spannend vond of zelfs maar dat het een sterke verhaallijn had. En toch heeft dit boek me echt geraakt. De personages zijn zo eerlijk en realistisch omschreven, dat je echt om ze gaat geven. Absoluut een aanrader!
Billy, Phil Earle. Callenbach, € 17,99 (14+)

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *