Recensie: Bunkerdagboek

Sterren4.5

Ik snap niet dat ik erin ben getrapt. Toen ik vanmorgen wakker werd was het nog donker. Zo gauw ik mijn ogen opendeed wist ik waar ik was. Een rechthoekig, helemaal witgeschilderd betonnen gebouw met een laag plafond. Aan de grote gang liggen zes kleine kamers. Er zijn geen deuren. Geen ramen. Erin of eruit kan alleen met de lift. Wat gaat hij met me doen? Wat moet ik doen? Als ik het goed heb komt de lift over vijf minuten naar beneden. Hij kwam ook. Alleen was hij deze keer niet leeg.

Linus is een zwerver die wordt bedwelmd en later ontwaakt in een bunker. Een bunker zonder deuren, ramen, eten, drinken of uitgang. Elke dag komt er een lift naar beneden, maar hij is altijd leeg. Nadat Linus een tijd in de bunker heeft gezeten, komt de lift weer, alleen deze keer is hij niet leeg. Er zit een negenjarig meisje in. Later volgen er nog vier anderen, namelijk een junk, een succesvolle makelaar, een irritante zakenman en een ernstig zieke filosoof. Ze worden in de gaten gehouden door camera’s en microfoons. Elke poging tot ontsnapping wordt streng afgestraft. De zes mensen zijn allemaal heel anders, wat voor veel problemen zorgt. Ze hebben stuk voor stuk een andere mening over hoe het verder moet en zijn niet altijd bereid naar elkaar te luisteren. En hoe moeten ze überhaupt overleggen als alles wat ze zeggen en doen in de gaten wordt gehouden?

Nadat ik het boek weglegde, wist ik niet goed wat ik ervan moest denken. Was het gruwelijk, fascinerend, gestoord, vreemd of gewoon heel erg goed? Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat Bunkerdagboek het allemaal is. Het is ontzettend spannend en het taalgebruik is goed te volgen. Een ijzersterke thriller die velen vragen oproept, maar geen antwoorden zal geven.
Bunkerdag, Kevin Brooks. Harmonie, € 17,50 (15+)

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *