Recensie: Dark Romance – Verboden Verlangen

Overall Score2

Deze verhalenbundel is ontstaan uit een schrijfwedstrijd van eigen bodem en bestaat uit drie uiteenlopende verhalen die worden verbonden door het onderwerp verboden verlangen.

Metamorfose draait om Sophie en Robbie. De samenleving waarin zij leven, is een tikkeltje anders dan die van ons. Robbie is een metamorf (een vormveranderaar). De metamorfen wonen in een afgesloten reservaat. Sinds kort zitten er drie metamorfen bij Sophie op school. Haar moeder is daar niet blij mee en wil niets liever dan dat het reservaat uit het dorp verdwijnt. Robbie is de tuinman van Sophie’s oma. Sophie weet eerst niet helemaal wat ze van hem moet denken, maar al snel leert ze hem beter kennen. En betrapt zichzelf erop dat ze meer dan vriendschappelijke gevoelens voor hem koestert. Deze gevoelens zijn niet alleen gevaarlijk, omdat ze al een vriendje heeft, maar ook omdat de samenleving de metamorfen niet accepteert.

Stel je voor dat je al je herinneringen bent verloren. Je weet niet meer wie je bent. Je weet niet waar je vandaan komt en je vraagt je af waarom er allemaal demonen en engelen achter je aanzitten. In Muze maak je kennis met Arana van de Dam. Ze woont sinds twee jaar in Parijs en studeert aan de kunstacademie. Alles wat ze doet, gaat haar vlot af. Terwijl ze al haar herinneringen is verloren. Op een dag wordt ze opeens aangevallen door een demon. Twee engelen redden haar. Samen met Faraël en Roriël probeert ze erachter te komen waarom de demonen achter haar aanzitten. Arana ontdekt langzaam wie ze echt is en hoe ze haar herinneren heeft verloren.

Je oma laat je een zeepdoosje na dat zij weer van haar oma heeft gekregen. In De Zeepdroom vraagt Mila zich af waarom haar oma in haar brief zo geheimzinnig doet over het doosje. Mila begint zich te interesseren voor het doosje en sluit zich af van de buitenwereld waarin ze zich toch al niet thuis voelt. Mila is ongelukkig omdat haar ouders geen aandacht aan haar besteden en haar beste vriendin haar heeft laten vallen. Ze volgt de instructies op die in de brief staan en komt terecht in Duitsland waar ze Ludwig leert kennen. Vanaf dat moment wordt ze heen en weer geslingerd tussen haar echte wereld en haar droomwereld. Wanneer Mila besluit dat ze in haar droomwereld wil blijven, drukt ze een verborgen knopje in waarmee ze voor een onbekend aantal uur in haar droomwereld kan verblijven. Wat ze niet heeft kunnen voorzien, is dat niet alles daar rozengeur en maneschijn is. Misschien is de liefde tussen haar en Ludwig zelfs onmogelijk.

Bij Verboden verlangen had ik heel veel gemengde gevoelens. De verhalen lieten me alle drie doorlezen, maar bij elk verhaal wiebelde er wel iets. Het idee van Metamorfose vind ik echt fantastisch! Maar… Het verhaal ging naar mijn mening veel te langzaam en de spanning kwam pas op gang bij een van de laatste pagina’s. Dat vond ik wel heel erg jammer. Muze vond ik niet bijster origineel, maar de personages waren naar mijn mening wel heel goed uitgewerkt en de schrijfstijl zorgde ervoor dat ik het verhaal bijna gewoon voor me kon zien. Bij De Zeepdroom kon ik me niet zo heel goed inleven in het hoofdpersonage. Dit is wel een verhaal van een uit duizenden. Het concept heb ik al eerder voorbij zien komen, maar de uitwerking was bijzonder. Dat maakte dit verhaal weer heel anders.

De twee Dark Romance bundels hebben me echt een ander beeld gegeven van de Nederlandse literatuur (die ik over het algemeen verschrikkelijk vind). De winnaars van deze schrijfwedstrijd moeten zeker doorgaan met schrijven, want ze hebben alle drie talent!
Dark Romance – Verboden Verlangen. Eva Moraal, Marijke Jansen, Isabel Peters. Young-Adults, € 16,95 (15+)

Delen

Over de auteur

Lees meer over Hanane in haar paspoort.

Bekijk alle artikelen van Hanane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *