Recensie: De aanslag

Sterren4

De aanslag is het meest verkochte boek van schrijver Harry Mulisch. In 1987 werd de boekverfilming al bekroond met een Golden Globe en een Oscar voor beste buitenlandse film. Nu bewerkte Milan Hulsing het wereldberoemde boek tot een graphic novel. En wat voor een!

Hulsing maakt in zijn illustraties steeds gebruik van dezelfde kleurtonen die het verhaal extra duister en mysterieus maken. Vanaf de eerste pagina leef je mee met hoofdpersoon Anton Steenwijk die tijdens de oorlog zijn vader, moeder en broer heeft verloren. De rest van zijn leven achtervolgt deze tragische gebeurtenis hem en komen er steeds mensen op zijn pad die hem iets meer over het noodlottige ongeval kunnen vertellen. En zo ontrafelt zich een schokkend verhaal dat van verschillende kanten belicht wordt.

De prachtige, soms pagina-vullende, illustraties van Hulsing zuigen je in het verhaal waardoor je echt in de wereld van Anton Steenwijk stapt. Knap dat het hem lukt om zo’n complex verhaal in een graphic novel te vatten. Tegelijkertijd heb je af en toe wel het gevoel dat je iets van achtergrondinformatie mist. Daarom is het een aanrader om naast deze versie ook het oorspronkelijke verhaal van De aanslag te lezen. Als je beide boeken ter sprake brengt tijdens je mondeling Nederlands weet je vast en zeker indruk te maken op je docent.
De aanslag, Harry Mulisch/Milan Hulsing. Oog & Blik/De Bezige Bij, € 24,90 (15+)

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *