Recensie: De andere familie Klein

Sterren 3.5

Amber woont in een gezin waar alles wat zij en haar broertje doen te veel is. Er gelden heel strenge regels en bij het minste of geringste wordt straf of een klap uitgedeeld. Amber zoekt haar heil bij haar opa en oma, die (ondanks dat ze een beetje eigenaardig zijn) wel vriendelijk zijn.

Dit is een boek dat vooral draait om de sfeer. Het schetst een portret van de familie Klein aan de hand van korte hoofdstukjes, die meestal draaien om een enkele gebeurtenis of detail. Sommige dingen zijn schokkend, zoals wanneer Ambers vader haar de schuld geeft van de burn-out van haar moeder, en stopt met tegen haar te praten. Deze dingen zorgen ervoor dat er constant een dreiging aanwezig is, hoewel de toon van Amber vooral dromerig is. Ze laat niet veel los over haar gevoelens en beschrijft alles met een zekere afstand.

De andere familie Klein is bij vlagen mooi en bevat goede omschrijvingen, maar na verloop van tijd beginnen de hoofdstukjes veel op elkaar te lijken. Ook voelen de vreemde hobby’s en relaties tussen personages soms wat gemaakt aan, alsof Marieke Groen ze echter probeerde te maken door zoveel mogelijk details toe te voegen. Een aantal zijplots wordt ook in de steek gelaten, waardoor je achterblijft met vragen. Waarom weigert Ambers vader met zijn broer te praten? Wat is er precies gebeurd in opa’s verleden? Dit is een boek dat meer beschrijft dan uitlegt, daar moet je van houden.
De andere familie Klein, Marieke Groen. Thomas Rap, € 18,90 (15+)

Delen

Over de auteur

Lees meer over Simone in haar paspoort.

Bekijk alle artikelen van Simone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *