Recensie: Het verdronken land

Sterren3

Na twee verwoestende watersnoodrampen staat de helft van Nederland onder water. Overal is chaos uitgebroken: er is nauwelijks meer elektriciteit, onderdak of voedsel te vinden en er zijn veel doden gevallen. Het kleine deel van de bevolking dat nog voldoende geld bezit, probeert aan boord te komen van een particuliere vlucht, aangezien de grenzen potdicht zitten. De EU wil pas hulp sturen wanneer de regering weer enigszins orde geschapen heeft.

Het boek heeft drie verschillende hoofdpersonen: Felix, de verwende zoon van een belangrijk politicus; Jacinto, wiens ouders het land willen ontvluchten en zijn beste vriendin Loekie, wier moeder een van de meest gehaaide tv-journalisten van het land is. Wanneer de vooruitstrevende Turkse premier wordt vermoord, komen ze alle drie in lastige situaties terecht.

Het leuke van dit boek is dat het allemaal erg herkenbaar is. Voor mij helemaal, want vrijwel alles speelt zich af in de omgeving Utrecht, waar ik zelf ook woon. De schrijfster wekt door middel van allerlei details de situatie waarin Nederland verkeert echt tot leven. Zo zijn grote ketens als Kruidvat en Hema een soort criminele organisaties geworden die handelen in illegale levensmiddelen op de zwarte markt. Die markt bevindt zich op een vlottendorp dat drijft op de overstroomde Singel.

De politieke intriges zijn ook interessant, hoewel het geheel soms vrij moeilijk te volgen is doordat er zo veel politieke partijen zijn die ook nog allemaal afgesplitste radicale fracties hebben. Daardoor begreep ik de onderlinge verhoudingen vaak niet. Dit werd erger tegen het einde van het boek, toen het steeds onduidelijker werd wat de beweegredenen van de hoofdpersonages waren om zich te blijven bemoeien met het politieke complot. Tel daarbij de soms onnavolgbare ‘heldenacties’ van Jacinto op, die een paar volslagen vreemden verkiest boven zijn zieke babybroertje, en je hebt een behoorlijk onlogisch plot.

Dit boek is bij vlagen heel goed en interessant. Het zet je aan het denken en schetst een realistisch beeld van een half verdronken Nederland. De plot laat helaas soms te wensen over.
Het verdronken land, Olga S.H. Ponjee. Uitgeverij de Marge, € 24,95 (15+)

Delen

Over de auteur

Lees meer over Simone in haar paspoort.

Bekijk alle artikelen van Simone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *