Recensie: Ik geef je de zon

Sterren 5

Heel af en toe kom je een boek tegen dat je onmogelijk kunt loslaten. Het gaat mee in bad, naar de wc en slaapt zelfs onder je kussen. Ik geef je de zon is zo’n boek.

In het eerste hoofdstuk maak je kennis met de dertienjarige Noah. Een introverte en kunstzinnige jongen die niet zonder zijn schetsboek en tweelingzus Jude kan. Terwijl hij verliefd wordt op zijn buurjongen verleidt zijn knappe, extraverte zus alle surfdudes. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht. Tot hoofdstuk twee. Vanuit het perspectief van de zestienjarige Jude ontdek je dat de wereld van de tweeling de afgelopen drie jaar op z’n kop heeft gestaan en dat er weinig over is van hun ooit zo hechte band. Bovendien lijkt Noah ineens de extraverte en Jude de introverte van de twee. Hoe dat komt, lees je om en om vanuit de oogpunten van de dertienjarige Noah en de zestienjarige Jude. Elk verhaal kent immers twee kanten.

Jandy Nelson schreef een zeldzaam mooi verhaal, waarvan je hoopt dat het nooit uitkomt. Helaas is dat wel het geval, waardoor je na de laatste bladzijde alleen maar kunt hopen dat deze schrijfster nog lang niet uitgeschreven is. Dit is een pareltje dat je absoluut niet mag missen en een Nelson is een auteur om in de gaten te houden!
Ik geef je de zon, Jandy Nelson. Blossom Books, € 18,99 (15+)

Delen

1 reactie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *