Recensie: Weg met Eddy Belleguele

Sterren3

Op de achterflap van dit boek staat meerdere keren genoemd hoe indringend en heftig dit boek is. Daar hebben de recensenten zeker gelijk in: van Weg met Eddy Bellegueule word je niet vrolijk.

In deze autobiografische roman rekent schrijver Edouard Louis af met zijn ongelukkige jeugd in een klein dorpje in Frankrijk. Door zijn vrouwelijke manier van doen, wordt hij al van jongs af aan gepest en in elkaar geslagen. Ook thuis is het niet leuk: het huis waarin hij woont staat op instorten, zijn ouders zijn allebei werkeloos en lomp tegen elkaar en de kinderen.

Soms lijkt het wel alsof je van de ene grafisch beschreven afranseling naar de ander leest. In ieder hoofdstuk wordt een ander aspect van Eddy’s leven uitgelicht, het een nog troostelozer dan het ander. Al met al zitten er denk ik vijf positieve zinnen in het hele boek. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat Edouard Louis zo’n ongelukkige kindertijd heeft gehad, maar dit boek was een beetje té zwartgallig voor mij.

Er zitten erg veel beschrijvingen in en nauwelijks dialoog, waardoor ik me moeilijk kon verplaatsten in Eddy. Waar de meeste zware boeken meestal nog verlichting bieden door humor, is Weg met Eddy Bellegueule nergens echt vrolijk. Zeker, het is een indringend boek, maar als je besluit het te gaan lezen: weet waar je aan begint.
Weg met Eddy Bellegueule, Edouard Louis. De Bezige Bij, € 18,90 (15+)

Delen

Over de auteur

Lees meer over Simone in haar paspoort.

Bekijk alle artikelen van Simone

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *