Top 10 beste YA-Books 2015

Het begint inmiddels traditie te worden. Elk jaar vragen we de Young Adult Books lezersredactie welke boeken je het afgelopen jaar absoluut niet mocht missen. Met die boekentips kun jij je leeslijst 2016 aanvullen. Dit is het resultaat van 2015:

waar het licht is1. Waar het licht is van Jennifer Niven
Theodore Finch en Violet Markey kijken elkaar voor het eerst in de ogen op het randje van een klokkentoren. Allebei hebben ze hun redenen om te springen, maar gelukkig praten ze elkaar veilig naar beneden. Er ontstaat een bijzondere vriendschap, maar hoe lang is die houdbaar als je elkaars diepste geheimen niet kent? Prachtig verhaal dat je onmogelijk met droge ogen kunt lezen.

val en verlossing2. Val en Verlossing van Leigh Bardugo
De hele trilogie is een must-read, maar het slotdeel verscheen in 2015. Leigh Bardugo weet zijn personages ijzersterk neer te zetten in de duistere wereld die hij creëerde. Het einde verloopt totaal anders dan je waarschijnlijk hoopt of verwacht, maar juist dat zorgt ervoor dat deze serie je nog heel lang zal bijblijven.

silber3. Silber, het derde boek der dromen van Kerstin Gier
Liv Silber heeft drie problemen. 1. Ze heeft gelogen tegen Henry. 2. Haar droomavonturen worden steeds gevaarlijker.
3. Livs moeder en Graysons vader willen in de zomer trouwen. Kortom: in het derde deel van deze verslavende serie verveelt het hoofdpersonage zich geen moment. Net als de lezer!

oog om oog4. Oog om oog van Buddy Tegenbosch
Als Jaap-Jan gaat studeren, moet alles anders. Het lukt: nieuwe vrienden, huis en naam: J-J. Totdat op een avond Ivar, de jongen die hem het leven zuur maakte, ineens weer voor zijn neus staat. Dit boek wil je in een ruk uitlezen.

vuur en as5. Vuur en As van Sabaa Tahir
Het Imperium waarin het arme meisje Laia en de soldaat Elias wonen, is keihard. Niemand kan eraan ontsnappen zonder dat met de dood te bekopen. Het bloedspannende verhaal wordt afwisselend beschreven vanuit de ogen van Laia en Elias, waardoor je de wereld op verschillende manieren leert kennen. Sterk eerste deel van een trilogie waarvan de filmrechten al verkocht zijn.

rode koningin6. Rode koningin van Victoria Aveyard
Mare is een Rode. Haar bloed is rood en dat maakt haar minderwaardig en een slaaf van de machtige Zilveren. De Zilveren met hun zilveren bloed bezitten krachten die hen zo sterk maken als goden. Als Mare achttien wordt, zal ze gedwongen worden om in het leger te gaan en te vechten voor de Zilveren. Maar dan blijkt dat ze een bijzondere gave heeft…

ontworteld7. Ontworteld van Naomi Novik
Agnieszka leeft in een gevaarlijk gebied dat beschermd wordt door een tovenaar. In ruil daarvoor moet iedere tien jaar een meisje hem dienen. Waarvoor dat weet niemand. Agnieszka is doodsbang dat haar beste vriendin Kasia de tovenaar moet dienen, maar zij wordt niet gekozen…

ik geef je de zon8. Ik geef je de zon van Jandy Nelson
In het eerste hoofdstuk maak je kennis met de dertienjarige Noah. Een kunstzinnige jongen die niet zonder zijn schetsboek en tweelingzus Jude kan. Het leven lijkt hem makkelijk af te gaan. Tot hoofdstuk twee. Vanuit het perspectief van de zestienjarige Jude ontdek je dat de wereld van de tweeling de afgelopen drie jaar op z’n kop heeft gestaan en dat er weinig over is van hun ooit zo hechte band.

marionet9. Marionet van Aimee Carter
Als Kitty het geschiktheidsexamen maakt en een III haalt, stort haar leven in. Ze zal haar leven in armoede moeten slijten en ver verwijderd zijn van haar grote liefde, Benjy. Totaal onverwachts krijgt Kitty toch nog de kans om een VII te worden, de hoogste rang die er is. Ze moet daarvoor in de huid kruipen van de beroemde Lila Hart, die op raadselachtige wijze is omgekomen. Lukt dat Kitty?

hybrid10. Hybrid van Greet Ilegems
Amina krijgt een beurs aangeboden aan het beste college van de stad. Terwijl ze studeert, merkt ze dat ze anders is dan haar klasgenoten: Amina is arm, heeft vlekken op haar handen én is de slimste uit haar klas. Sinds de eindexamenreis is de kloof tussen haar en de klas nog groter geworden. Tijdens die trip is er een ongeluk gebeurd waarvan zij de schuld krijgt…

Delen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *